Friday, February 10, 2012

Tips Kecantikan Part 1

Assalamualaikum.....

bila kita dah dewasa  nih,penjagaan kecantikan adalah sesuatu yang amat kita titik beratkan tak kira lelaki atau perempuan...semau mesti nak nampak cantik/hensem selalu...am i right???aku tak nafikan statement nih sebab aku salah sorang yang memang menjaga kecantikan wajah aku...banyak la petua-petua yang aku ikut sebab nak kulit jadik lagi mulus dan licin...sebelum nih aku pakai pencuci muka but aku rasa pencuci muka ni sebenarnya tak berapa okey sebab ada banyak sangat bahan kimia....so aku stop penggunaan dia...aku wat back to basic ikut petua orang dulu-dulu....

berbalik semula kepada tujuan asal aku,aku nak sharekan dengan hampa semua sedikit tips yang aku dapat dai buku "KOSMETIK & PRODUK DANDANAN DIRI LEBIH BANYAK BAHAYA & KESAN SAMPINGAN" .....dalam nih dia da sertakan rawatan ali untuk kulit....

1. Menegangkan kulit
-lenyekkan dua sudu besar betik masak dan sapukan ke muka...biarkan selama 10-20 minit sebelum dibilas dengan air suam....(tak payah susah-susah korang nak suntik botox)...campurkan putih telur dan jus limau nipis kemudian buat seperti masker...biarkan selama 5-10 minit dan bilaskan dengan air suam..

2. Singkirkan sel-sel mati
-hiriskan tomato menjadi kepingan nipis dan diletakkan ke muka..

3. Meyingkirkan kotoran
-mencuci muka menggunakan susu dua kali sehari,atau mengusapnya dengan sekeping lemon (ataupun limau nipis)...selain itu, korang jugak boleh menggunakan kacang hijau yang telah ditumbuk untuk membersihkan muka..

4. Mengelakkan ketegangan kulit
-ambil sebiji pisang yang dibelah dua dan dilenyekkan kemudian sapukan ke muka dan leher...

5. Mengurangkan pengelupasan kulit
-campurkan sesudukecil kulit oren dan badam yang dikisar halus...letakkan sedikit di tapak tangan dan campurkan sedikit air dan gunakan pes itu untuk bersihkan kulit...


nilah buku yang aku cakap tuh,korang boleh cari dekat Popular bookstore...aku pun beli dekat sana...harga dia sangat berpatutan...RM6.00 ja...kalau korang boleh berhabisan ratusan ringgit untuk produk kecantikan takkan buku nih tak mampu beli kan??



perbezaan muka aku dulu dengan sekarang...sanagt berbeza...dulu muka aku penuh dengan parut jerawat...pakai la produk apa pun tak berkesan...at last muka aku dah ok pun...

so aku harap pew yang aku tulis nih dapat sedikit sebanyak bagi info-info berguna kat korang semua..

have a nice day reader....

6 comments:

  1. a'ah...nih gmbr waktu muda2 dulu...alhamdulillah muka dh ok...kalau tradisional mmg berkesan tapi lmbt skit la..

    ReplyDelete

orang bek yang komen....tq